Julie a Julia po česku
Boeuf bourghignon
Na film Julie a Julia jsem se strašně těšila. Tehdy bylo
vaření mým velkým hobby (byť jsem později zjistila, že hlavně proto, že jsem
vlastně moc nevařila, a mé kuchařské umění stálo hlavně na pokrmech „to musím
jednou zkusit“) a Meryl Streep miluju dodnes (jo, asi proto, že i s tím
obrovským frňákem je považována za charismatickou sexbombu a já… mám taky
frňák, no). Filmy i knížky dělím na dobré a špatné hlavně podle toho, kolik mi toho
z nich uvízne v hlavě. No a tohle asi moc dobré nebylo, protože
z celého filmu si pamatuju jen Meryl Streep, jak se učí krájet cibuli,
jakousi blondýnku v druhé hlavní roli, jak usne při přípravě bouef
bourghignon a spálí ho, a že tato blondýnka píše své kuchařské ikoně a ona jí
neodpovídá. Víc si nepamatuju.
Když jsem pak po letech dostala k Vánocům od mamky
kuchařku Julie Child Francouzská kuchyně, udělala na mě rozhodně větší dojem.
Bylo to myslím poprvé, kdy vyšla v češtině. Chuť uvařit všechno, co
v ní je, jako právě ve filmu Julie a Julia, mě jaksi nepřepadla. Ale plány
byly velké. A pořád jsou. Ovšem v reálu jsem uvařila jen ono osudné hovězí
po burgunsku a quiche s cibulí a slaninou. A dojmy? No nebudu lhát. Za mě
je francouzská kuchyně plná podivných kroků, které podle mě nemají vlastně
výrazný význam. Jako třeba postupné zapracovávání studeného másla nakrájeného
na kostičky do hrstky prosáté mouky pouze zápěstím. Jak se výsledek liší od
toho, kdy do veškeré mouky prostě oběma rukama rozňahňáte máslo, jsem
nezjistila. V obou případech řekl můj muž, že to těsto je nějaké suché. Co
naopak rozhodně není blbost, je poznámka, že máslo má být dobře vychlazené.
Naučená z receptů na různé dezerty jsem máslo vytáhla
z lednice a nechala pěkně změknout. V receptu jsem si samozřejmě
přečetla o tuhém másle, ale nebyl čas ptát se, kdo je kdo. Aspoň se s tím
bude dobře pracovat. A pak to dám do lednice na trochu dýl a bude to oukej.
Vznikla jakási alternativa jíšky, která v lednici prostě jen ztuhla, a
výsledek byl mimořádně dusivý. Takže máslo na slané a sladké křehké koláče
prostě vždycky dobře vychlazené.
Boeuf bourghignon podle Julie Child mi vychválila kamarádka
Gábina. Na první pokus jsem si poctivě nakoupila všechny ingredience a
postupovala krok po kroku přesně podle kuchařky. Moje improvizace obvykle
nedopadají dobře. Manžel mi tehdy vytkl, že by do toho teda nedal ty nakládané
cibulky. Mně na tom chutnaly úplně nejvíc – takové ty malé bílé v kyselém
nálevu. Když jsem to konzultovala s kuchařkou, zjistila jsem, že cibulky
měly být povařené ve vývaru. A asi čerstvé.
Při dalším pokusu jsem je vynechala. Ale potkala mě jiná katastrofa. Při
postupném opékání masa v troubě na 230 °C jsem si vyndala hrnec na linku,
vmíchala ke směsi víno, vývar, protlak, česnek a bylinky, zamíchala a holýma
rukama se pokusila vrátit hrnec do trouby. Odměnou mi byla popálenina druhého
stupně na obou rukou. To tak strašně bolí!!!
Po půl hodině usilovného chlazení se probudila tehdy asi
roční Klárka. Naložila jsem ji do kočáru a bez rukavic vyrazila ven do mrazu.
S vypětím všech sil jsem odvolala odpolední povinnosti a se slzami na
krajíčku vytočila číslo mého muže. Naprosto mě překvapil: „No jo, to se mi taky stalo. To strašně bolí. Tak to chlaď a
já skočím do lékárny. A dneska teda neučíš? To je dobře. Bude to časem bolet
ještě víc. Nech to v klidu.“
Přišel z práce dokonce dřív. Vybaven speciální mřížkou
na spáleniny, obinadlem a hemagelem se pustil do ošetřování, na jehož konci
konstatoval, že to vlastně tak zlý není, že on to měl teda horší, a že po jeho
odborném lékařském zákroku jsem vlastně v pohodě. A bylo vymalováno.
Dneska jsem si dala pozor. A místo žampionů, které jsem
nekoupila, protože můj drahý trval na tom, že lednice není vlastně tak úplně
prázdná a nemá význam dojet na nákup, jsem nepřidala nic. Nakládaných cibulek
jsem se nevzdala, ale nalila jsem je jen do misky a položila na stůl.
Přišla jen malá komplikace s přílohou. Vařené brambory.
Akorát jsme jich měli ve spíži jen pět. To jsem zapomněla. Byly větší, ale i
tak jsem pozorovala svého muže, jak číhá na okamžik, kdy naše oxytariánská
dcera prohlásí po dvou soustech, že jest syta, případně že potřebuje čůrat /
bolí jí bříško / chce jít spinkat nebo se nutně potřebuje vykoupat. Jindy by
přišla přednáška, že musí sníst večeři, jinak ji vykoupe tatínek (na to přijde
hysterický řev, že chce mámu – nevím, co se v té koupelně děje, ale je
fakt, že do deseti minut jsou obě děti důkladně umyté, převlečené,
s vyčištěnými zuby, vyfénovanými vlasy a v posteli). Každopádně dnes
se živitel spokojil s prostým: „Třikrát do pusy a můžeš jít…“
Takže připisuju brambory na nákupní seznam.
Komentáře
Okomentovat