Můj zdravější, lepší život
Hořčicová zálivka
Strašně ráda bych žila zdravě. Jedla maso se salátem,
významně si pochutnávala na listovém salátu, měla bych jasný poměr mastného,
které mi už nedělá dobře, a když by mě přepadla chuť na sladké, vytáhla bych
pytlík s nesířenými meruňkami a spokojeně si mlaskala. A moje děti by
jedly zeleninové pomazánky, celozrnný chléb, úhledně nakrájenou mrkev, okurku a
papriku a ke snídani si dopřávaly misky plné pohankové kaše. Má to jeden háček.
Prostě mi to nechutná.
K masu potřebuju přílohu. Neříkám, že hranolky, a
neříkám, že nikdy nesním maso jen se zeleninou. Ale prostě brambory nebo pěkná
bagetka nebo ty zpropadené těstoviny jsou prostě tak nějak víc. Taky klidně
spořádám smažák s hranolkama a tatarkou a není mi po tom vůbec nic, možná
tak hanba. A když sladký, tak nejlíp nějaký pěkný doma upečený koláč nebo dort,
klidně i s tím máslovým krémem, co všichni tak nesnáší jako relikt
komunistické éry. Já to mám prostě ráda. Obejdu se bez sušenek, odolám občas i čokoládě,
neláká mě vlašák a rozhodně se o Vánocích nepřejídám bramborového salátu a
proklatého smaženého kapra, ale představa, jak si pochutnávám na kuřecím prsu
„smaženém“ na trošce vody, ochuceném čerstvými bylinkami, k tomu přikusuju
listový salát a jako dezert mě čekají tři sušené švestky, mě rozhodně neláká.
Ze zdravé stravy zvládám jedno jediné pravidlo. No ne,
nezvládám, i s tím občas bojuju. Každý den sníst jeden kus ovoce nebo
jeden kus zeleniny. A nemyslí se kompot nebo brambory. Ovoce není zrovna
problém, to já ráda. Ale zelenina? Věčný boj! A tak hledám v kuchařkách a
na internetu tipy na jídla, kde zelenina důmyslně doplňuje pokrmy a člověk
nemyslí na to, jak strašně zdravě jí, i když to vlastně nemá chuť a hlad se
významně neuspokojuje, spíš tak jako ucpává. Pokaždé přihodím do nákupního
košíku i hromadu ovoce a zeleniny, přesně nevím, co udělám, ale hodlám to
všechno využít. Každý den doufám, že zrovna dneska moje děti zatouží po zdravém
mlsání, a já konečně tu zeleninu a jablka a spol. rozkrájím a naservíruju. A po
pár dnech na mě ze zeleninového košíku vyčítavě hledí scvrklá zelenina. A děti
s přesností chirurga preparují z jídel milimimetrové kousky zeleniny
a zarputile odmítají jíst všechno zelené, včetně zelených gumových medvídků
nebo pistáciové zmrzliny.
A tak máme v kuchyně takovou vlastně uměleckou
zeleninovou instalaci. Možná bych ji mohla nasvítit nebo z ní sestavovat
portréty příchozích hostů. Je to vlastně něco jako pórek ve filmovém světě.
Pórek čouhající z papírové tašky nebo síťovky značí snaživou hospodyňku
vracející se z nákupu. Zdravého. Bez ohledu na to, co bude vařit. Bez
ohledu na to, že pórek si z obchodu vážně neodnáší každý zákazník. Já mám
svůj zeleninový monument, který říká, že v téhle kuchyni vládne žena,
která něco ví o zdravém životě. Má jasnou představu o budoucnosti. O správné
výchově dětí. O mezilidských vztazích. O světovém míru. Je to vlastně taková
nadžena.
A jednou týdně tajně, aby mě nechytil živitel při činu, večer
odnáším zestárlou a někdy už téměř chodící zeleninu na kompost a utěšuju se
tím, že nekončí v popelnici. Tak příště už ji vážně zpracuju. A budu žít
lepším životem!
Hořčicová zálivka na zeleninový salát
Není asi zrovna zdravá, ale je chutná a příjemně osvěží
každý jinak celkem nudný salát. Jeden z receptů mojí babičky, který ráda
vytahuju, když nevím kudy kam.
Do skleničky třeba od dětské přesnídávky nalijte asi
dva centimetry slunečnicového oleje, stejné množství studené vody, přihoďte
vrchovatou čajovou lžičku moučkového cukru a stejně tolik obyčejné plnotučné
hořčice. Skleničku zavřete, pořádně protřepte a nalijte na salát. Hotovo.
Komentáře
Okomentovat