Pozitivní zeleninová energie
Kuskus s cuketou, paprikou a halloumi
Myslím, že pro střevní chřipku je typické hlavně to, že
jeden den si je člověk jistý, že každým okamžikem zemře, a druhý den se vzbudí
jako rybka. Prázdný žaludek, který včera pozřel jen kousek housky… a pár plátků
schwarzwaldské šunky no… volal po něčem lepším.
Ačkoliv už léta pohrdám kuskusem pro jeho nijakou chuť a,
pokud mi chcete zkazit den, vyhrožujte mi zeleninou, dostala jsem chuť na
zeleninový kuskus. Jakmile jsme dorazili z batolecího cvičení, které mě
zmůže vždycky nějak víc než všechna batolata dohromady (občas přemýšlím, proč
tam vlastně chodíme, když Hubert většinu lekce řve a já pak hodinu usilovně
přemýšlím o příšerných matkách či naivních prvorodičkách – první kategorie mě
upřímně štve, protože kvůli svému zakopnuvšímu potomkovi, klidně odhodí do
příkopu dvě až tři cizí děti, dyť nejsou jejich, tak co; prvorodičky jsou
vlastně roztomile vtipné – pořád ještě věří, že zrovna jejich dítě je geniální,
že všechno činí lépe/dříve/promyšleněji, případně něco nečiní z hlubokých
filozofických důvodů, které jeho dvouletá duše naprosto chápe, zatímco ovládání
svěračů je pro jeho osobnost příliš svazující – a nechávají se ukolébat
pohledem na děti druhorozené, na jejichž genialitu už rodiče prostě nemají čas
ani energii, tito tvorečkové neumí moc básniček, choreografií ani montessori
aktivit, ale kdo je už doma má, moc dobře ví, že právě proto, že jim nikdo
nestojí neustále nadšeně za zadkem, a stejně žijou a jsou šťastní, nejsou děti
prvorodiček geniální, ale prostě roztomilé jako miliarda dalších dětí na téhle
planetě).
No ale zpátky ke kuskusu. Blíží se oběd, sáhnu do spíže pro
skleničku s obědem a jakási moje lepší část se ozve. „No tak včera jsi
nevařila, bylo ti blbě, ale co se dneska hecnout? Nějakou zdravou rychlovku?“
Z košíku zeleniny na mě vyčítavě mrkne scvrklá paprika. Podívám se na
Huberta motajícího se mi pod nohama a mám jasno. Dáme si zeleninový kuskus. To
bude něco pro tebe, miláčku. Maminka to udělá fakt dobrý.
Uvařím kuskus přesně podle návodu. Žádná improvizace, i když
to znamená vyndat váhu a odměrku. Poměr se mi nezdá, ale žádná improvizace
dneska. Výsledek je super. Skočím na zahradu pro první cukety, omyju stařičkou
papriku, ze spíže vydoluju jednu pěknou šalotku. Všechno si pěkně nadrobno nakrájím
a postupně hodím na rozpálený olivový olej. Zasypu oregánem a trochou
grilovacího koření, přihodím černé olivy, z lednice na mě vyskočí sýr
halloumi, co jsem sehnala v akci v Lidlu už asi před měsícem, pěkně
to promíchám, přidám kuskus a ještě trochu olivového oleje. No tak jednu blbost
vidím hned – sýr halloumi je populární proto, že při tepelné úpravě neteče ani
se nerozpadá a netáhne. Když ho nakrájíte na malinké kousky a hodíte do
kuskusu, tak je vlastně celkem šumák, jestli drží tvar. Takže balkán nebo feta
by asi odvedly lepší práci. No ale výsledek je fakt dobrý! Jde se servírovat.
Je mi jasné, že Bertík olivu nepozře, takže opět všechny
vyšťourávám a hledám vhodná sousta, kde není moc zeleniny a žádné olivy. První
sousto je jen kuskus. Vypadá to, že mu chutná. Druhé už obsahuje cuketu a
halloumi. Letí pod stůl. Stejně jako třetí. Je to marné, je to marné, je to
marné.
Hubert šupajdí do postele bez oběda (ne, není to kruté, na
poslední předprázdninové cvičící lekci sežral půl pytlíku jakýchsi dětských
sušenek, a s jeho 13 kg v roce a půl opravdu nemám obavy, že by
zemřel hlady) a já si vychutnám oběd. Je to fakt dobrý. Proč to ty děti prostě
nežerou???
Zbylo mi i k večeři.
I na další oběd.
Pak už to naštěstí došlo.
Bylo to dobré, ale bylo toho dost.
Komentáře
Okomentovat