Milk and toast and honey, ain’t it funny?
Ořechovka
Dneska trochu nostalgicky. Na kuchyňské lince mi uvízl lavor
s nezralými ořechy. Tchán ostříhal starý ořešák, aby hosté na zahradní
oslavě nebrouzdali hlavami ve větvoví, a mně bylo těch zelených skoroořechů
prostě líto.
Připomněly mi mamčin domácí likér, který týdny louhovala za
oknem na verandu: na plátky nakrájené ořechy (24 ks) zalila vodkou (1,5 l),
přihodila pár hřebíčků a kus skořice a nechala louhovat pěkně na slunci, dokud
tekutina nedostala barvu téru (asi šest týdnů; potom se ořechy scedí, ke
kapalině se přilije 500 g cukru svařeného v 500 ml vody, a nechá se odležet
alespoň týden). Měla na to takovou obrovskou skleněnou karafu s víkem, a i
když jsem tenkrát vůbec nechápala, jak můžou lidi zprasit ořechy alkoholem,
bavilo mě dívat se na paprsky letního slunce lámající se o naplátkované ořechy.
O pár let později jsem kouzlo ořechovky objevila.
A tak tu stojím a krájím v gumových rukavicích ořechy
na plátky. Jo, na čtvrtky by to stačilo a šlo by to líp. Ale nebylo by to to
správný retro. Co na tom, že nestihnu uvařit oběd? Dneska budou toasty.
A propos tousťák. Muselo to být někdy po revoluci, když k nám
tahle novinka dorazila. Toastový chleba. Čtvereček bez tlusté kůrky. Taky trošku
suchý a bez chuti, ale čtvereček!!! Babička je naskládala pěkně po jednom na
plech, natřela každý plátek trochou másla, na to položila plátek šunky a
kolečko rajčete, na to lžičku míchaných vajíček a celé to přikryla toastovým sýrem.
Dneska už bych si ho nekoupila, ale tenkrát mě fascinoval. Něco mezi plátkovým
a mazacím sýrem, zabalený jednotlivě do celofánových kapsiček, oranžový a tak
zvláštně chutnající! Neroztekl se, ale byl vláčný. Žádný tuhý igelit jako z eidamu.
Za pět minut v troubě bylo hotovo a my se skoro prali, kdo jich dostane
víc.
O pár let později se objevil toastovač. A recepturu vytunil
můj táta. Myslím, že ho tenkrát opustila mladá a nepochopitelně krásná
přítelkyně (tátovi bylo tenkrát něco přes třicet a přišel mi neskutečně starý,
taky měl pupek a plnovous a prostě to nebyl plaboy. A byl starej, jestli jsem
to neříkala.) a nenechala mu ani zrcadlo v koupelně natož kuchyňské
vybavení. Ale toastovač zůstal. Táta mazal spodní i horní chleba majonézou a
místo vajíček dával nudličky cibule. Stráááášně mi to chutnalo.
Rok na to jsem odjela do Anglie na jazykový pobyt. Bydlely
jsme s kamarádkou u jedné rodiny, která měla doma ještě větší bordel než my, a
spaly jsme v pokoji dvou asi čtyřletých kluků. Přišla jsem si blbě. Po
Anglii jsem chodila v černých elasťákách od Vietnamců a zelené flísce
velikosti univerzal od slona po velrybu. Měla jsem příšerný účes alá Štěpánka Hilgertová,
milovala jsem prince Williama a tak nějak jsem doufala, že se do mě zamiluje,
až mě potká v Londýně. Sice jsem vedle překrásné kamarádky Petry dělala
vždy granát (takovou tu holku, co se někdo z kamarádů musí obětovat a
zneškodnit ji, aby ta hezčí byla povolnější), ale pořád jsem si myslela, že by
to tak nějak šlo, že William jistě pochopí mou vnitřní krásu. Ovšem z Anglie
jsem si odvezla jen přeleželé rameno od dvoumetrového spolužáka Honzy (který
dostal za úkol zneškodnit granát, a zmohlo ho to tak, že usnul a přimáčkl mě na
sklo autobusu), a nevídaný odpor k toastovému chlebu. Tady se mazal jako
běžná svačina. Vrstva nechutného margarínu, jakýsi pokus o šunkový salám, plátek
rajčete a list salátu. Jeden sandwich na celý den, už po hodině rozmoklý a
nechutný. Blééé.
Toasty jsem pak jedla sporadicky. Když bylo nejhůř. Jako
studentka ve velké Praze jsem si je dávala v potemnělých kavárnách, kde kromě
alkoholu a tyčinek nic jiného nedělali. Mám je spojené s lehkou opicí. Pak
jednou přinesl můj muž Ölz. Jediný toasťák, který je vláčný a vlhký a připomíná
možná víc vánočku než chleba. Je trochu nasládlý a kyprý a hutný zároveň. Nejlepší
je lehce opečený v topinkovači, s tenkou vrstvou másla a špetkou
soli. S lučinou a plátkem sýra. S Nutellou. S máslem a s marmeládou.
S medem…
Pardon, tečou mi sliny do klávesnice. Je čas jít se podívat
do spíže.
Komentáře
Okomentovat