Můj pan Cuketka
Cuketový nákyp
Někteří manželé se hádají kvůli penězům. Někteří kvůli
dětem, příbuzným, nevěře nebo prostě proto. My se hádáme kvůli zahradě. Když
jsem tenkrát před lety vyslovila osudnou formulku „Chtěla bych dům se zahradou…“,
netušila jsem, jak komplikovaný její obsah vlastně je.
Ona totiž není zahrada jako zahrada. Já jsem vyrůstala na
zahrádce jako dlaň. Malinký trávníček, záhon jahod, dvakrát rybíz, jedny maliny
a „pařáček“ na tři saláty a pár ředkviček. A kolem keře, okrasné stromky,
pivoňky, růže a mou matkou tolik nenáviděné bergénie, které si babička dovezla
ze Zahrady Čech a ty potvory ne a ne vymrznout.
Jako dítě jsem práci na zahradě samozřejmě nesnášela. Neviděla
jsem nejmenší rozdíl mezi okrasnou květenou a plevelem a k smrti jsem nenáviděla
dolování houževnatých kořenů bršlice a pampelišek. Zvlášť, když vám někdo stojí
pořád za zadkem a kritizuje. Když jsem se nastěhovala do osmého patra činžáku
na Malvazinkách s malou teráskou, nějak se to ve mně zlomilo a já
pěstovala okrasnou květenu i rukolu. Jo. Tak nějak mi to sem tam chcíplo, ale
to už se tak v těch malých květníkách stává. Chtělo by to zahradu. O něco
větší, než jsme měli doma.
Můj muž prožil sice převážnou část života v činžáku uprostřed
Příbrami, ale mělo mě varovat, že jeho babička bydlící o pár set metrů dál,
chovala uprostřed té Příbrami prase.
Když jsme objevili domek v Líšnici s obrovskou zahradou
za cenu většího bytu v Praze, bylo rozhodnuto. Oba cítíme volání přírody a
chceme z města ven. Zahrada byla vlastně celkem obří a měla tři chyby:
půda v ní se sestávala výhradně a jenom z jílu a kamenů, celý den na
ni pražilo slunce a téměř nikdy na ni nepršelo. Ovšem když přišlo tohle vystřízlivění
z divoké jarní lásky, říkala nám ta Sahara už dávno pane. Poskakovala jsem
po pozemku s motykou a naivně skupovala zahradnictví poblíž s představou,
že tak za měsíc to bude všechno "úplně boží". Když jsem po hodině usilovného
kopání vyhloubila jamku tři krát tři centimetry, vzdala jsem to. Tohle musím
nechat na muži. Ruku na srdce, já vlastně nikdy nebyla zrovna Mičurin.
Můj muž se do toho pustil.
A můj sen o okrasné zahradě s malebnými zákoutími,
záhonem jahod a malým pařáčkem se rozplynul jako pára nad hrncem. Pohoršen mými
chabými kopáčskými dovednostmi vyčlenil mi můj tehdy nastávající manžel prostor
v předzahrádce o výměře 30 metrů čtverečních, zatímco pro svou
seberealizaci si ponechal něco přes zbylých 1000. Vysázel podél plotu všechny
existující ovocné stromy, objednal na internetu skleník dvakrát tři metry a s vražedným
pohledem věnovaným našemu labradorovi, který v kopáčských pracech naopak
velice vynikal, oplotil čtvrtinu zahrady kolem nového skleníku. Po několik
následujících týdnů trávil noc co noc hloubením terasovitých záhonů, rozvážením
kompostu a bojem s všudypřítomnými bodláky – Round-up neuznávaje.
Následující zimu probrouzdal na internetu. Někteří muži
uvíznou na stránkách s erotikou, můj drahý studoval principy permakulturní
zahrady, odolnost plodin, původnost semen a dávno zapomenuté odrůdy. Když na
jaře přišel dobírkou malý balíček, celkem jsem se zděsila. Ceny i obsahu. On ale s planoucím
pohledem vybaloval miniaturní pytlíčky se semínky a na bílý papír si načrtával,
kam který vyseje. Následně obsadily všechny parapety domácí skleníky,
rašelinové květníčky i kelímky od jogurtu a dům se začal zelenat.
Od toho roku máme od jara do podzimu vlastní zeleninu. Je to krásné, je to moderní, je to děsně bio. Má to jeden háček. Je toho příšerně moc!!!
A tak od jara do podzimu jsem denně zkoušena ze znalosti
různých plodin („To mi jako chceš říct, že nerozeznáš jarní cibulku od pórku?“
no jako ne, když je to asi tak stejně velký!), přehledu o dozrávání zeleniny a
k mé velké nevoli i k neustálé konzumaci sedmi listových a tří
ledových salátu, kila rukoly, dvou kil mizuny a mibuny, několika tun mangoldu,
denně dozrávajících patnácti paprik, několika kamiónů nepoživatelných experimentů
typu černá rajčata (samotný prodejce semínek píše, že jsou neuvěřitelně nechutná,
ale lidi si je kupují, aby se přesvědčili, že jsou fakt hnusná) nebo opravdu odporná
okra či podezřelé kiwano.
Občas se přistihnu, že se těším, až bude po sezóně. Protože
i to málo zeleniny, kterou já mám skutečně ráda, se časem přejí. Třeba rajčata
(ale na rozdíl od jiných zdravých potvor se dají upravit na tisíc způsobů a
uchovat na horší časy) nebo cukety.
Dneska ráno na mě na kuchyňské lince čekalo celkem deset
cuket nejrůznějších druhů. Tak nám to zase začíná. Cuketová sezóna na líšnické
plantáži. Je na čase oprášit starý recept na cuketový nákyp.
Nebo se z toho zbláznim, nebo se z toho zbláznim,
nebo se z toho zbláznim!
Cuketový nákyp
1 větší cuketa
20 dkg šunky vcelku
20 dkg tvrdého sýra v celku
5 lžic hladké mouky
1 prášek do pečiva
3 lžíce oleje
3 vejce
3 stroužky česneku
Sůl, pepř, majoránka podle chuti
Cuketu oloupejte a vydlabejte semínka, potom ji spolu se sýrem
a šunkou nahrubo nastrouhejte. Přimíchejte zbylé ingredience, nalijte do
vymazané formy a pečte při 170 °C asi 40 minut (povrch by měl být narůžovělý a
zapíchnutá špejle zůstat suchá.
Podávat můžete s bramborem nebo studené klidně jen s chlebem.
Komentáře
Okomentovat