Asi mám halušky

Nedala jsem se odradit smutným faktem, že již od počátku
mých gastronomických pokusů úpěnlivě bojuju s jakýmkoliv druhem knedlíků (s
výjimkou houskových hrnečkových) a s těmi bramborovými obzvláště.
Koneckonců jediné bramborové knedlíky, které mi můj muž kdy pochválil, byly ty,
které jsem umíchala z pytlíku. Ten jsem pečlivě zahrabala na dno tříděného
odpadu a úzkostlivě dbala na to, aby se živitel do kuchyně dostal až ve chvíli
vaření v hrnci. Mohla jsem si své sladké tajemství nechat samozřejmě pro
sebe a dál servírovat ty výborné bramborové knedlíky, leč jsem to prostě já.
Vedle knedlíků neumím ani lhát, takže jsem se začala pitomě hihňat a nakonec
své pytlíkové tajemství vybalila.
Ale haluškám jsem se vzdát nehodlala. Po pokusu
s rozvařenou břečkou, která jen díky brynze měla vůbec nějakou chuť (již
ocenil možná náš Hugo, který dostal za úkol dorazit zbytky – přece to
nevyhodim, brynza z dovozu), jsem si našla recept na halušky bez brambor,
které můj muž smetl ze stolu s tím, že to nejsou halušky, když tam nejsou
brambory. Při dalším pokusu se mi povedly chlupaté knedlíky, které se mezi
lidem netěší zrovna velké oblibě (a že ty moje byly opravdu velké a chlupaté).
Pak jsem na čas vyřadila halušky z repertoáru, protože mému muži
nechutnaly už ve fázi, kdy jsem je zařadila na pomyslný týdenní jídelníček.
Jenže jednoho dne, po pánském výletě do Tater, se
v naší lednici objevil balíček toho zvláštního sýru. „Tak to on by si je
asi dal!“ Pečlivě jsem vybrala recept na halušky „přímo od Slováka“
s dostatkem recenzí. Pečlivě jsem postupovala podle receptu a nemajíc
speciální síto na halušky, odkrajovala jsem malinké kousky hmoty přímo
z prkénka (aby z toho opět nebyly chlupaté knedle), svědomitě vařila
vždy pouze část halušek (aby z toho nebyla kejda bez chuti), dodržovala
určený čas vařený (aby to nechutnalo příliš bramborově). Brynzu jsem promíchala
dle uvedeného poměru s kysanou smetanou, pečlivě opražila slaninu a tedy
přesto, že to nebylo součástí receptu, povařila jsem kysané zelí a pak ho na
cibulce ještě lehce podusila.
Podle výrazu svého muže jsem pochopila, že něco není
v pořádku.
„Ta brynza je něčím šmrnclá. Tu už nekoupím.“
„Je smíchaná se zakysankou. Psali to v receptu.“
„Aha,“ věnoval svému talíři významný pohled a mlčky dojedl.
„Tak jako halušky to teda nechutná,“ oznámil mi a odešel.
No ok. Jako ty halušky, co si dáte kdekoliv
v restauraci, to fakt nechutná. Ale nebylo to špatný.
Vedle mě se obě děti usilovně rýpou v talíři a snaží se
vydolovat kousky slaniny nepotřísněné „tim hnusnym sejrem“.
No nic. Měla jsem na to chuť a klidně si to taky všechno
sním. Ukládám zbytek oběda pro vojenský pluk do lednice.
Následujícího dne se vaření zhostí můj muž. Zahrádka plodí o
sto šest a mrazák přetéká jehněčím. Vedle dvou zeleninových polévek (které
nejedí ani naše děti ani já) vytvoří cosi, co by se dalo považovat za účinný
mučicí nástroj – papriky plněné jehněčím masem s kapustou na rýži se
strouhanou cuketou. Tenhle chod nedokážu pozřít ani ze soucitu, tak si raději
dám jednu z polévek. K večeři si dám halušky a bříško bude spokojené.
Navečer pádím k lednici.
Halušky jsou pryč.
„Před chvílí jsem to dojedl. Já nevěděl, že to budeš jíst!“
„Neříkals, že jsou ty halušky hnusný?“
„Tak přece to nevyhodíme.“
Z lednice se na mě škodolibě smějou papriky s cuketou.
Ble.
Komentáře
Okomentovat